Onderzoeken Kombucha scoby Onderzoek naar de ontwikkeling van de biofilm van Kombucha

Onderzoek naar de ontwikkeling van de biofilm van Kombucha

Download Scriptie

Het onderzoek naar kombucha in deze scriptie is grotendeels theoretisch en in dit werk zijn de eerste stappen gezet om de juiste condities te bepalen waarin kwalitatief biofilm werd gecreëerd. Er werden twee reeksen van experimenten opgezet. Tijdens het fermentatieproces werd de pH verloop (soms sporadisch) bijgehouden van elke batch. Bij de eerste reeks experimenten werd er voorafgaand heel wat literatuuronderzoek uitgevoerd. Op basis van dit onderzoek werden de parameters gekozen. Hiertoe behoort de soort en de concentratie suiker, de temperatuur, de niet-steriele omgeving, de soort en de concentratie aan thee en de vorm van de batch.

Voor de batches van de eerste reeks was het de bedoeling alle parameters constant te houden en enkel de soort thee te doen verschillen. Op de dag dat de fermentatie werd beëindigd, werden stalen genomen van de drie batches om de aanwezige componenten te laten analyseren door de HPLC.

Vervolgens werden er voor de tweede reeks opnieuw drie batches opgezet met een veel kleiner volume dan de eerste reeks experimenten. Voor twee batches werd dezelfde theesoort (groene thee), theeconcentratie, suikerconcentratie, suikersoort en temperatuur behouden. In één van deze twee batches verschilden de omstandigheden dus niet veel van een eerder bereide batch uit de eerste reeks experimenten. De enige verschillen waren dat deze batch in steriele omstandigheden fermenteerde en een veel kleiner volume bezat. Voor de tweede batch werd er naast het gezoet theemengsel nog 9% alcoholazijn toegevoegd met een zuurtegraad van 8% en in een niet-steriele omgeving gebracht. Voor de derde batch werd er niet met een gezoete theemengsel gewerkt, maar met het Hestrin Schramm cultuurmedium dat de ideale omstandigheden zouden vormen voor de bacteriën die de biofilm creëren.

De resultaten uit deze onderzoeken geven vooral aan welke pistes er nog best verder onderzocht worden voor er met zekerheid kan gezegd worden in welke omstandigheden de meest kwalitatieve biofilm gevormd wordt. De (eerder beperkte) experimenten die werden uitgevoerd met groene thee produceerden de meest stevige biofilm en bleek tegelijkertijd ook resistenter tegen schimmelvorming dan de zwarte thee waarmee doorgaans kombucha wordt gekweekt.